Patricia had al heel wat opleidingen gevolgd, maar toch was de opleiding tot leefstijlcoach aan de LeefstijlCoach Academy nog de ontbrekende schakel. In dit artikel de introductie van Patricia van Raak uit Oss
Leefstijlcoaching ontbrekende schakel
Patricia van Raak werkt bij arbeidstrainingscentrum de Rotonde, onderdeel van gemeente Oss. “Het doel van de Rotonde is om duidelijk te krijgen wat het werknemersgedrag van mensen in de bijstand is, wat zijn hun kwaliteiten en aandachtspunten,” verduidelijkt ze. “Samen met de klant onderzoeken en trainen we hoe zij beter met de aandachtspunten om kunnen gaan en hoe ze hun kwaliteiten kunnen versterken.” Patricia van Raak is opgeleid als sociaal juridisch dienstverlener van de Hogeschool van Utrecht.
Daarna heeft ze een breed scala aan scholingen en opleidingen gedaan om haar werk nog beter te kunnen doen. Ze volgde bijvoorbeeld de post-hbo-opleidingen ‘Acceptance and Commitment Therapy’ en ‘Coach Practioner’ aan de Alba Academie. Verder bekwaamde ze zich in ‘oplossingsgericht werken’ en ‘positieve gezondheid en welzijn’. Toch ontbrak er een belangrijke schakel in haar achtergrond, vond ze. Vandaar dat ze nog een jaartje de schoolbanken in kroop en afstudeerde aan de LeefstijlCoach Academy.
Praktische aanpak
Met deze enorme rugzak aan kennis en vaardigheden treedt Patricia haar klanten tegemoet. Ze gaat met leefstijlcoaching vooralsnog geen langdurige trajecten in. “Bij iemand waren twee sessies voldoende. Hij is meteen super zelfredzaam geworden en naar de sportschool gegaan. Op de sportschool bewaken ze zijn voeding. Dan is mijn rol klaar,” illustreert van Raak. “Bij een ander heb ik om de twee à drie weken een huisbezoek. Daar is de problematiek veel groter en diverser.” Haar klanten hebben nauwelijks financiële middelen en hun cognitieve capaciteit is laag, maar door de situatie in context te zien, is met kleine stapjes volgens haar gedragsverandering mogelijk. “Zij is alleenstaande ouder en kookte nooit. Haar keukentje was een grote bende, met delen van de financiële administratie en de afwas van enkele dagen, waardoor ze niet graag in de keuken kwam. Daar zijn we eerst structuur in aan gaan brengen, waardoor ze nu in staat om zelf weer te koken. Ze leert om bewustere voedingskeuzes te maken door maaltijden te plannen en verantwoord boodschappen te doen.”
Praktijkplan bij college
Voor de opleiding moeten de deelnemers een praktijkplan schrijven over hoe hun praktijk er straks uit gaat zien. Het plan van Patricia ligt inmiddels bij haar managementteam. “Als het plan wordt goedgekeurd, kan ik ook met groepen gaan werken,” zegt ze. “Als pilot ga ik binnenkort ook aan slag met werknemers, die werken met loonkostensubsidie. Ik ga kijken of leefstijlcoaching ondersteunend kan zijn bij het verhogen van loonwaarde. Dat is positief voor de werknemer, maar ook voor de werkgever en de gemeente.” Ze hoopt dat de gemeente snel een klap gaat geven op haar plan, zodat ze structureler met leefstijlcoaching aan de slag kan. “Ik ben ervan overtuigd dat het werkt,” aldus Patricia van Raak. Naast haar werk bij de gemeente heeft Patricia ook haar eigen praktijk als zelfstandig leefstijlcoach.
Tekst: Dick Leseman