In de spotlight:

Jur Bron

Jur Bron
personJur Bron
work_outlineLeefstijlCoach
languagehttps://healthcentre.nl/

Jur vindt het zorgstelsel niet meer houdbaar voor de toekomst en is van mening dat de zorgkosten onbetaalbaar worden. Door te richten op preventie kan je deze twee problemen aanpakken zo zegt hij. Daarom is hij de leefstijlcoach opleiding gaan volgen.

Van fitnessinstructeur tot fysiotherapeut

Hij houdt van leren en heeft al twee vooropleidingen afgerond. Als eerste heeft Jur de sportopleiding CIOS gevolgd, met de richtingen tot fitnessinstructeur, conditietrainer en sport coördinator geüniformeerde beroepen. Met deze laatste richting kan je voor Defensie werken, wat Jur een lange tijd graag wilde doen. Maar door de bezuinigingen was het lastig om hier een baan in te vinden, dus ging hij verder studeren. Hij werd fysiotherapeut, omdat hij tijdens zijn werk als fitnessinstructeur niet alleen mensen wilde helpen om fitter te worden maar ook om blessures te verhelpen.

Fysiotherapiepraktijken plus

Hij is nu mede-eigenaar van twee Health Centres in Zuidhorn en Groningen, waar hij samen met zijn ouders en zijn vriendin in werkt. Ze bieden naast fysiotherapie begeleiding ook groepslessen aan, gericht op mensen iets goeds voor hun gezondheid willen doen met een duurzaam resultaat. “Wij benaderen mensen veel breder voor gezondheid, zo geven we al groepslessen en globaal advies over voeding.” De praktijken lopen erg goed, maar ze blijven zich graag doorontwikkelen. Zo willen ze nog meer gaan samenwerken met diëtisten en is Jur de leefstijlcoach opleiding gaan volgen.

Leefstijlbegeleiding

“Het is een mooie aanvulling om leefstijl met de cliënten aan te pakken en meer preventief te werken. Ik wil zoeken naar de hoofdoorzaken waardoor iemand de klacht ontwikkelt.” Jur behandelt niet alleen de pijn, hij kijkt ook naar bijvoorbeeld de houding van mensen om zo te zorgen dat iemand sneller klachtvrij is. Het coachen op leefstijl sluit hier goed bij aan. Hij ziet ook dat als cliënten een periode goed bezig zijn met trainen en voeding, ze het op de lange termijn vaak niet goed kunnen volhouden. In de leefstijlcoach opleiding leert hij nu over gedragsverandering, wat hierbij kan helpen. Hij heeft nu ook meer verdiepende theoretische kennis over voeding gekregen en weet nu meer over het coachen van mensen.

Een ander zorgstelstel

Niet alleen voor cliënten is het fijner om preventief en eerder stappen te kunnen maken. Ook voor de zorg is dat nodig, zo is Jur van mening. Er zijn veel chronische leefstijl-gerelateerde aandoeningen die met preventie uit de zorg gehouden kunnen worden. Wat hieraan heeft bijgedragen is dat leefstijl de laatste jaren al veel meer in de media is geweest. Volgens Jur moeten we nu goed met z’n allen doorpakken, omdat het nog meer tijd nodig heeft om draagvlak bij professionals te creëren.

Nog veel plannen

Jur heeft nog veel plannen voor de toekomst. Zo wil hij de praktijken nog groter maken, het liefst in de vorm van een gezondheidscentrum, waar je ook bijvoorbeeld yoga kan volgen. Hij zal niet snel stoppen met leren, want hij wil graag zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.

auteur: Celeste van Rinsum

 

Jur Bron
personJur Bron
work_outlineLeefstijlCoach
languagehttps://healthcentre.nl/
Overige spotlights:

Overige spotlights: