januari 2, 2020

2-daagse training LeefstijlCoaching bij Kanker

Inhoud en programma 

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Dit geldt ook voor de preventie van kanker, en voor mensen die kanker hebben (gehad). Leefstijlcoaching bij kanker heeft een positief effect op het beter aankunnen van de behandeling, het omgaan met de bijwerkingen van de behandeling en het herstel. Ook vermindert een gezonde leefstijl het risico op de terugkeer van de kanker.  

In de periode 1990-2018 is het aantal nieuwe gevallen van kanker bij mannen en vrouwen toegenomen. In diezelfde periode is ook de overlevingskans voor alle kankersoorten toegenomen. Steeds meer mensen leven met kanker, maar ook met de gevolgen van kanker.

De gevolgen zijn zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal-maatschappelijk van aard. Onder andere gewichtsproblemen, vermoeidheid en een verminderde conditie komen veel voor.

Tijdens de tweedaagse nascholing Leefstijlcoaching bij kanker wordt ingegaan op verschillende onderwerpen rondom kanker en leefstijl, zoals:

 • Preventieve leefstijladviezen
 • Hoe vaak kanker voorkomt
 • De biologie en classificatie van kanker
 • Veel voorkomende behandelingen bij kanker
 • Het effect op de kwaliteit van leven
 • Psychosociale klachten
 • Communicatie tussen patiënt en zorgverleners
 • Zelfmanagement en coping met kanker
 • Vermoeidheid
 • Prehabilitatie (fit worden voor de behandeling)
 • Gewichtsbeheersing
 • Beweging

De nascholing is een praktijkgerichte training, waarbij theorie en voorbeelden uit wetenschappelijke onderzoeken elkaar afwisselen. Centraal staat hoe leefstijlcoaching een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling van kanker.

Kanker en Leefstijl leefstijlcoach academy
Lesdag 1

Tijdens de eerste lesdag wordt ingegaan op de incidentie, de prevalentie en de overlevingskans van (verschillende soorten) kanker. Vervolgens wordt de biologie van het ontstaan van kanker toegelicht. De verschillende stadia van kanker, alsmede de diagnostisering en de meest voorkomende behandelingen komen aan bod. Het wordt inzichtelijk gemaakt welke effecten kanker heeft op de kwaliteit van leven.

Ook wordt duidelijk hoe patiënten omgaan met hun ziekte en voor welke uitdagingen zij komen te staan.

Hierbij wordt aandacht besteed aan de communicatie met zorgverleners en het zelfmanagement van de patiënt in het ziekteproces. Het thema vermoeidheid wordt behandeld en hoe leefstijlcoaching kan helpen om hier beter mee om te gaan.

Lesdag 2

Tijdens de tweede lesdag wordt uitgebreid stilgestaan bij de rol van voeding, lichaamssamenstelling en beweging voorafgaand, tijdens en na afloop van een behandeling voor kanker. Als eerst wordt er aandacht besteed aan voeding en de invloed daarvan op het lichaamsgewicht. Het belang van het opmerken van ondervoeding komt aan bod en besproken wordt hoe je dit kunt signaleren.

Vervolgens wordt ingegaan op prehabilitatie. We leggen uit wat het inhoudt en op welke manier het optimaliseren van de fysieke en mentale fitheid uitkomsten van de behandeling van kanker positief beïnvloedt. Daarna staan we stil bij de vele voedingsvragen die mensen tijdens de behandeling van kanker hebben. Er wordt ingegaan op klachten van de (behandeling van) kanker en op mogelijke interacties tussen voeding en medicatie of therapie.

Ook staan we stil bij de zin of onzin van voedingsmiddelen of diëten om kanker te bestrijden. Tot slot komt de rol van beweging aan bod, als middel om fitter te worden tijdens en na de behandeling van kanker en om vermoeidheid te bestrijden.

De lestijden zijn van 9.30-16.30 

Verwacht: januari 2023

Locatie Amsterdam:

Donauweg 23, 1043 AJ Amsterdam. 

Investering

De investering voor deze nascholing is € 582,- (BTW-vrij). Dit is inclusief koffie, thee , lunch en leermaterialen.

Accreditatie

Geaccrediteerd door BLCN met 15 nascholingspunten (ID 387009)

Doelgroep

 HBO Leefstijlcoaches 

Maak kennis met de docenten

Ingrid Steenhuis
Ingrid Steenhuis
linda hogervorst docenten
Linda Hogervorst
Jose Breedveld
Jose Breedveld-Peters

Inschrijven

  Voornaam

  Naam

  Straat

  Postcode

  Plaats

  Email

  Naam training

  Opmerkingen

  Zie blog over de rol van leefstijl bij kanker door José Breeveld