Inhoud en programma
Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Dit geldt ook voor de preventie van kanker, en voor mensen die kanker hebben (gehad). Leefstijlcoaching bij kanker heeft een positief effect op het beter aankunnen van de behandeling, het omgaan met de bijwerkingen van de behandeling en het herstel. Ook vermindert een gezonde leefstijl het risico op de terugkeer van de kanker.
In de periode 1990-2018 is het aantal nieuwe gevallen van kanker bij mannen en vrouwen toegenomen. In diezelfde periode is ook de overlevingskans voor alle kankersoorten toegenomen. Steeds meer mensen leven met kanker, maar ook met de gevolgen van kanker.
De gevolgen zijn zowel lichamelijk, emotioneel als sociaal-maatschappelijk van aard. Onder andere gewichtsproblemen, vermoeidheid en een verminderde conditie komen veel voor.
Tijdens de tweedaagse nascholing Leefstijlcoaching bij kanker wordt ingegaan op verschillende onderwerpen rondom kanker en leefstijl, zoals:
- Preventieve leefstijladviezen
- Hoe vaak kanker voorkomt
- De biologie en classificatie van kanker
- Veel voorkomende behandelingen bij kanker
- Het effect op de kwaliteit van leven
- Psychosociale klachten
- Communicatie tussen patiënt en zorgverleners
- Zelfmanagement en coping met kanker
- Vermoeidheid
- Prehabilitatie (fit worden voor de behandeling)
- Gewichtsbeheersing
- Beweging
De nascholing is een praktijkgerichte training, waarbij theorie en voorbeelden uit wetenschappelijke onderzoeken elkaar afwisselen. Centraal staat hoe leefstijlcoaching een bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling van kanker.