In de spotlight:

Krista Hoogink

personKrista Hoogink
work_outlineLeefstijlCoach
languagehttps://www.kriskracht.nl

Als fysiotherapeut kun je een verdieping doen door de opleiding Basis Training Leefstijl Coaching (GLI) te volgen. Krista gaat een stap verder. Ze heeft de opleiding tot leefstijlcoach gevolgd aan de LeefstijlCoach Academy. Hierdoor is ze nu leefstijlcoach met een fysiotherapeutische achtergrond. Of is ze fysiotherapeut met een leefstijlcoach achtergrond?

Verdieping van fysiotherapie

Krista is al meer dan 20 jaar fysiotherapeut en merkte dat er patiënten zijn die slecht voor zichzelf zorgen. Deze mensen blijven terugkomen door een verkeerde leefstijl. Wat, dacht Krista, als ik ze een stap ervoor kan gaan coachen. Dat ze beter voor zichzelf gaan zorgen en andere keuzes gaan maken. Zo was haar interesse gewekt en is ze de opleiding tot leefstijlcoach gaan volgen. De keuze voor de volledige opleiding was door de focus op gedragsverandering, de wetenschappelijke onderbouwing en de gerichtheid op alle factoren (voeding, bewegen, roken, slaap en ontspanning) snel gemaakt.

Van fysiotherapeut tot leefstijlcoach

De opleiding heeft haar veel geleerd. Zoals alle factoren in kaart brengen die te maken hebben met een terugval in gedrag. Het leerproces helpen inzien, waardoor de cliënten hun doelen kunnen behalen en vasthouden. Ze vindt dat zo’n mooi proces om te zien en om bij te mogen ondersteunen. De lesdagen over coaching waren hierin erg waardevol. Haar eigen bedrijf opzetten en het ondernemerschap was totaal iets nieuws. Het was heel fijn dat de opleiding je daarbij op weg helpt, zodat je goed en zelfverzekerd kan starten.

CooL in Haarlem

In haar woonplaats Haarlem was het CooL-programma (Gecombineerde Leefstijl Interventie, GLI)) slecht beschikbaar. Dit is ze momenteel aan het opzetten met andere leefstijlcoaches, huisartsen en zorgverzekeraars. “Daar haal ik echt voldoening uit”, zegt Krista. “Het is een lastige doelgroep en als we dan bereiken wat we willen bereiken is dat gaaf. Rijk ga je er niet van worden, maar het is zo leerzaam een effectief. Ook de gesprekken met andere coaches zijn erg waardevol en helpen enorm.”

Om de dienstverlening rondom CooL verder te verbeteren heeft ze zich aangesloten bij een platform. Dit platform is zowel voor coaches, als voor deelnemers aan het CooL programma. Het is een online omgeving waar de inhoud van de sessies van CooL gedeeld wordt. ‘Mijn leefstijl op recept’ heet het platform en het helpt haar en andere coaches, zodat de deelnemers betrokken blijven en aan de slag blijven gaan met hun leefstijl. Kijk op: www.mijnleefstijloprecept.nl 

Toekomst

Voor nu werkt Krista drie dagen in de week als fysiotherapeut en twee dagen in de week als leefstijlcoach. Ze vindt dat dit twee verschillende vakgebieden zijn. Ze merkt wel dat door corona mensen bewuster bezig zijn met hun leefstijl en daar meer aandacht voor hebben. “Beide doe ik met veel plezier. Ik ga verder met het opbouwen van mijn leefstijlcoachpraktijk met een combinatie van CooL en individuele coachtrajecten. Ik heb er in ieder geval zin in! Ik word blij van de coachgesprekken waarbij de doelen worden behaald en iemand echt verandert in zijn gedrag. Daarnaast zou ik de coaches die met CooL willen starten graag begeleiden. En dan met name de groep fysiotherapeuten die de GLI/CooL willen gaan doen in hun praktijk. Uit ervaring weet ik dat er best veel bij komt kijken en het is fijn als iemand je daarin kan coachen. “

Wil je meer lezen over Krista? Bekijk haar website www.kriskracht.nl of luister naar haar radio-interview [radiointerview Krista Hoogink].

Auteur: Ilse Boevink

personKrista Hoogink
work_outlineLeefstijlCoach
languagehttps://www.kriskracht.nl
Overige spotlights:

Overige spotlights: