Groeiende aandacht voor leefstijlcoaching bij kanker

Een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk. Dat geldt voor de preventie van kanker, maar ook voor mensen die kanker hebben (of hebben gehad). De hbo-leefstijlcoach kan hierin een belangrijke rol spelen. Hoewel dit enerzijds nog pionieren is, nemen de kansen toe door een groeiende aandacht voor leefstijlcoaching bij kanker.

Sinds 2019 kunnen volwassenen met overgewicht (en een extra risicofactor) en obesitas deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Met deze interventie wordt gewerkt aan een gezondere leefstijl, gezonder eten en een duurzame gedragsverandering, met als doel gewichtsverlies.

Een mooie ontwikkeling hierin, is dat de GLI vanaf dit jaar ook standaard wordt aangeboden aan vrouwen met borstkanker en overgewicht in het Maastricht UMC+. Twee chirurg-oncologen zijn het PREVENT-team gestart. Zij willen vrouwen in Nederland ervan bewust maken dat zij zelf iets kunnen doen om het risico op borstkanker te verlagen. Maar ook als vrouwen eenmaal de diagnose borstkanker hebben gekregen, en onder behandeling zijn, is een gezonde leefstijl van wezenlijk belang. Hieraan besteden zij tijdens de intake al aandacht. Met deze aanpak is het Maastricht UMC+ een voorloper in Nederland, maar naar verwachting zullen meerdere ziekenhuizen in Nederland deze aanpak volgen.

Ook het Radboud UMC is bezig met een leefstijlprogramma voor patiënten na de behandeling van blaas-, darm- en borstkanker. Het leefstijlprogramma is mogelijk gemaakt door Beter Gezond (onderdeel van het Radboud UMC) en Voeding Leeft. Onder leiding van leefstijlprofessionals wordt er gedurende 2 jaar aandacht besteed aan de pijlers: voeding, beweging, ontspanning en slaap. De nieuwe groep start in januari 2022 en is voor de eerste 250 deelnemers gratis.

Daarnaast hebben de Wageningen Universiteit, Alliantie Voeding in de Zorg, Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede, Rijnstate Ziekenhuis, Flevoziekenhuis Almere en het IKNL de handen ineengeslagen. In de tweede helft van 2021 zijn zij gestart met de werving voor de SoFit studie. Dit is een 2-jarige interventiestudie waarin wordt onderzocht of een leefstijlinterventie vermoeidheidsklachten na darmkanker kan verminderen. Onlangs is hiervoor een vacature voor een leefstijlcoach uitgezet en deze functie is inmiddels vervuld.

Ben jij een leefstijlcoach en wil je je op dit gebied specialiseren? De LeefstijlCoach Academy heeft in haar nascholingsprogramma een unieke 2-daagse nascholing “Leefstijlcoaching bij kanker”. De eerstvolgende groep start in juni 2022. Kijk voor meer informatie op: https://leefstijlcoachacademy.nl/leefstijlcoaching-bij-kanker/.

Bronnen: