Waarom kiezen voor een geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach?

BLCN Accreditatie leefsijlcoach opleiding leefstijlcoach worden

 

Wanneer je op zoek gaat naar een opleiding tot leefstijlcoach, kom je vaak de term ‘geaccrediteerde opleiding’ tegen. Maar wat betekent dit precies, waarom is het belangrijk, en hoe werkt accreditatie?  In deze blog leggen we uit wat een geaccrediteerde opleiding inhoudt.

Wat betekent ‘geaccrediteerde opleiding’?

Een geaccrediteerde opleiding is een opleiding die officieel erkend is door een onafhankelijke instantie. Dit betekent dat de opleiding aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet, zoals vastgesteld door een accrediterende organisatie. Deze erkenning geeft aan dat de opleiding kwalitatief goed onderwijs biedt en dat de inhoud aansluit bij de normen en verwachtingen van de beroepsgroep.

Hoe en door wie wordt een leefstijlcoachopleiding geaccrediteerd?

In Nederland is de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN) een belangrijke organisatie die opleidingen accreditatie verleent. Dit doet de BLCN niet zelf, maar zij heeft dit uitbesteed aan KABIZ, wat staat voor Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg. KABIZ is een onafhankelijke organisatie die registratie en herregistratie van zorgprofessionals uitvoert. Naast het accrediteren van opleidingen zoals de post-HBO opleiding tot leefstijlcoach, houden zij zich ook bezig met accreditatie van nascholingsactiviteiten.

Om een accreditatie te verkrijgen, moet een opleiding aantoonbaar voldoen aan de competenties die zijn vastgelegd in het beroepsprofiel van de leefstijlcoach zoals de BLCN die heeft opgesteld. Het hele opleidingsprogramma wordt daartoe doorgelicht.

Lees hier het beroepsprofiel van de leefstijlcoach.

Na je opleiding tot leefstijlcoach, krijg je ook te maken met KABIZ. Je kunt je dan als leefstijlcoach laten registreren. Daarover later meer.

Voor opleidingen kom je daarnaast nog andere accreditaties tegen, zoals het kwaliteitskeurmerk van het CPION (Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland). Het CPION toetst ook de opleiding. Daarnaast is CPION de instantie die een gewaarmerkt diploma uitgeeft en een diplomaregister bijhoudt. Dit keurmerk geeft aan dat de opleiding goed is georganiseerd, met onder andere transparante informatie, een examencommissie en gekwalificeerde docenten. Terwijl de BLCN specifiek naar de inhoud van de opleiding kijkt in relatie tot het beroepsprofiel, beoordeelt CPION vooral de organisatie en structuur van de opleiding. Om het nog ingewikkelder te maken, is er ook nog een zogenoemde CRKBO-accreditatie. Dit is een accreditatie van de onderwijsinstelling (en niet van een specifieke opleiding).

Het CRKBO staat voor Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs. Een onderwijsinstelling met CRKBO accreditatie voldoet aan allerlei eisen met betrekking tot administratie, informatievoorziening, didactische kwaliteiten, financiële betrouwbaarheid, privacy, kwaliteitszorg en klachtenprocedure.

LeefstijlCoach Academy is onderdeel van Brickhouse Academy, en heeft het CRKBO keurmerk. Uiteraard heeft onze leefstijlcoachopleiding ook de CPION en BLCN accreditatie.

Waarom is het belangrijk om een geaccrediteerde opleiding te volgen?

Het volgen van een geaccrediteerde opleiding biedt verschillende voordelen:

  1. Kwaliteitsgarantie

Een geaccrediteerde opleiding voldoet aan strikte kwaliteitsstandaarden. Dit betekent dat je erop kunt vertrouwen dat het lesprogramma, de docenten en de lesmethoden voldoen aan de eisen die nodig zijn om een competente en goed opgeleide leefstijlcoach te worden.

  1. Registratie en vergoedingen

Na het afronden van een geaccrediteerde opleiding kun je je registreren als leefstijlcoach bij KABIZ. Deze registratie is essentieel als je vergoedingen wilt ontvangen vanuit de basiszorgverzekering voor het aanbieden en begeleiden van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). Om in aanmerking te komen voor deze registratie heb je een HBO- of WO-diploma nodig (maakt niet uit in welke richting), naast je diploma van een geaccrediteerde leefstijlcoachopleiding.

Wil je meer weten over de Gecombineerde Leefstijl Interventie? Lees dan het blog over wat een gecombineerde leefstijlinterventie succesvol maakt.

Leefstijlcoach Marieke is een leefstijlcoach die na haar opleiding bij Leefstijl Coach Academy Gecombineerde Leefstijl Interventie groepen is gaan begeleiden. Of luister naar de podcast met Bertina van Dolder, die na haar opleiding de Gecombineerde Leefstijl Interventie in Gouda heeft opgezet en inmiddels hier veel ervaring mee heeft.

  1. Vertrouwen

Met een geaccrediteerde leefstijlcoachopleiding kun je aan toekomstige cliënten laten zien dat je goed opgeleid bent en dat je voldoet aan de hoogste professionele standaarden. Dit wekt vertrouwen en maakt het makkelijker om een succesvolle praktijk op te bouwen.

Ondanks accreditatie toch nog duidelijke verschillen

Hoewel accreditatie een belangrijke indicator is voor kwaliteit, zijn er nog steeds verschillen tussen geaccrediteerde opleidingen.

Bij LeefstijlCoach Academy hechten we veel waarde aan meer dan alleen kennis over voeding, beweging, stress en slaap. We vinden het minstens zo belangrijk dat je praktisch toepasbare kennis opdoet over gedragsverandering. Veel mensen weten immers wel wat gezond is, maar worstelen met het daadwerkelijk aanpassen van hun gedrag. Hoe kun je hen daarbij effectief begeleiden? Welke evidence-based technieken kun je inzetten om duurzame gedragsverandering te realiseren?

Daarnaast staat wetenschappelijke onderbouwing bij ons centraal. De kennis die je bij ons opdoet, is gebaseerd op de meest actuele inzichten op het gebied van gezondheid en psychologie. We volgen de richtlijnen van de Gezondheidsraad en baseren ons op breed gedragen wetenschappelijke inzichten. Bij ons vind je geen vage theorieën, eenzijdige of ononderbouwde informatie.

Tot slot vinden we het belangrijk dat je tijdens de opleiding kunt sparren met zowel docenten als medestudenten over hoe je je nieuwe kennis en vaardigheden in de praktijk gaat toepassen. Of je nu als zelfstandige leefstijlcoach aan de slag wilt gaan, binnen een organisatie wilt werken, of je huidige baan wilt uitbreiden—wij helpen je graag op weg om je kennis en vaardigheden om te zetten in actie. Ook na de opleiding.

Ben je benieuwd naar hoe een opleidingsdag eruitziet? Bekijk dan hier een sfeerimpressie of luister naar de podcast met verhalen van oud-deelnemers. Klaar om de volgende stap te zetten? Meld je aan voor een telefonische intake en start je carrière als leefstijlcoach.

 

Gerelateerde artikelen