De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in de lift

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in de lift

 

We schreven eerder een blog over de Gecombineerde Leefstijl Interventie in cijfers. Maar we zijn inmiddels 2 jaar verder en er is heel wat veranderd. Daarom hier de nieuwste cijfers op een rij. Hoeveel mensen volgen de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI), welke GLI is het meest populair, leidt het tot gewichtsverlies of misschien nog wel belangrijker: verbetert de kwaliteit van leven van deelnemers? De cijfers van de Monitor Gecombineerde Leefstijlinterventie van het RIVM geven het antwoord.

Welke Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)-programma’s zijn er?

Vanaf 2019 worden de GLI-programma’s vergoed vanuit het basispakket van de ziektekostenverzekering. Aanvankelijk waren dit drie verschillende GLI’s, inmiddels zijn er nog een aantal andere programma’s  toegevoegd. Wat ze gemeen hebben is dat ze bestaan uit een behandelfase en een onderhoudsfase, gericht zijn op mensen met overgewicht die willen afvallen, ingaan op meerdere leefstijlfactoren (zoals bewegen, voeding, omgaan met stress) en oog hebben voor duurzame gedragsverandering. De behandelfase duurt meestal rond de zes maanden, en de totale GLI duurt twee jaar. De GLI-programma’s die nu worden vergoed:

  • CooL
  • Beweegkuur
  • SLIMMER
  • Samen Sportief in Beweging
  • X-fitt GLI
  • Keer Diabetes2 Om

CooL is het meest populair, ruim de helft van alle deelnemers volgen dit programma, dat alleen door de leefstijlcoach wordt uitgevoerd. Daarna volgen de Beweegkuur en SLIMMER, welke door een combinatie van fysiotherapeut, diëtist en leefstijlcoach worden uitgevoerd. Lees hier meer informatie over de verschillende GLI-programma’s.

Deelnemers aan de GLI

Het aantal deelnemers aan een GLI-programma is gestegen tot ruim honderdduizend mensen.  Verreweg de meesten (90%) daarvan hebben een BMI van 30 of meer. Een klein deel heeft dus maar een BMI tussen 25 en 30, waarmee je alleen verwezen kunt worden naar een GLI als  er sprake is van een ‘aanvullend criterium’.

Het vaakst was dit aanvullende criterium een verstoorde glucosetolerantie, oftewel een verhoogd risico op diabetes type 2 of al diabetes type 2 hebben. Daarna was hart- en vaatziekten het meest voorkomende aanvullende criterium. Het gemiddelde lichaamsgewicht van mensen die instromen was 107kg, met een gemiddelde BMI van 36,4. Ook de gemiddelde buikomvang was ernstig verhoogd.

Gewichtsverlies en kwaliteit van leven

Na de behandelfase zijn deelnemers gemiddeld 3,6% van hun lichaamsgewicht afgevallen en 1,4 BMI-punten. De buikomvang is met 4,5cm verminderd. Uit de nieuwste cijfers blijkt nu dat dit doorzet in de onderhoudsfase van het programma. Na twee jaar zijn mensen gemiddeld 5,1% van hun lichaamsgewicht afgevallen. Uit de literatuur is bekend dat 5% gewichtsverlies een betekenisvol, klinisch relevant verschil is. Een mooi resultaat dus!

Heel belangrijk: de kwaliteit van leven van deelnemers is na de behandelfase duidelijk gestegen, en ook dit zet zich door in de onderhoudsfase. Een nog mooier resultaat!

Het is wel goed om je te realiseren is dat deze cijfers na twee jaar betrekking hebben op de mensen die de GLI hebben afgemaakt. Er zijn ook mensen die uitvallen. Hiernaar gaat het RIVM nu onderzoek doen, wat bijvoorbeeld hun redenen zijn.

Nog meer cijfers vind je in de monitor van het RIVM.

Vind je het leuk om verhalen te horen van leefstijlcoaches die het CooL-programma uitvoeren?

Leefstijlcoach Marieke is een leefstijlcoach die na haar opleiding bij Leefstijl Coach Academy Gecombineerde Leefstijl Interventie groepen is gaan begeleiden. Of luister naar de podcast met Marieke  Wenting of Bertina van Dolder, die beiden na hun opleiding aan de slag zijn gegaan met de Gecombineerde Leefstijl Interventie.

Leefstijlcoach Bertina: “Voor ik het wist had ik een groep deelnemers en kon ik starten. De mensen hebben de weg gevonden naar de GLI en dat vind ik mooi, want ik hou van eigen regie.” 

“Ik ben heel dankbaar dat ik op deze plek van betekenis kan zijn, voor mensen die echt gezonder willen leren leven. Dat je kan zien aan mensen dat je verschil kan maken door met ze mee te lopen en ze handvatten aan te reiken. En als je dan ook ziet dat mensen daarmee aan de slag gaan, ervan leren, dat is supertof. Dan ben ik blij.”

Leefstijlcoach Marieke: “Ik vind het juist leuk om de Gecombineerde Leefstijl Interventie aan te bieden, omdat je iedereen aan tafel hebt. Van de bedrijfsarts tot de schoorsteenveger, mensen die niet werken en mensen uit verschillende culturen.”

Lijkt het je zelf leuk om de Gecombineerde Interventie te begeleiden en ben je geïnteresseerd in de opleiding tot leefstijlcoach die hiertoe opleidt? Kijk bij het opleidingsprogramma of plan een intake-gesprek.

Ben je al leefstijlcoach en begeleid je GLI-groepen? Doe dan mee met de geaccrediteerde training Groepscoaching Gecombineerde Leefstijl Interventie. Een leuke en leerzame training over hoe je nog meer uit je groep kunt halen.

Bron

RIVM, P. Klein, M. Oosterhoff, T. Feenstra, A de Wit. 2024. Monitor Gecombineerde Leefstijlinterventie 2024.

Gerelateerde artikelen