10 tips om je goede voornemen om af te vallen dit jaar wel te laten lukken

“En heb je nog goede voornemens?” “Ja, vanaf 1 januari ga ik echt afvallen.” Dat klinkt als een mooi voornemen, maar het is pas het begin. Het vereist wat voorbereiding, zelfonderzoek en een gedegen planning om je voornemen te laten slagen. Tenzij je het prima vindt om op 8 januari alweer gestopt te zijn met je goede voornemen, dat kan natuurlijk ook.

De volgende tips helpen je om het dit keer goed aan te pakken:

  1. Ga niet op dieet. Echt niet.
  2. Word je bewust van alle marketingtrucs die bedoeld zijn om ons meer te laten eten (bijvoorbeeld een veel te grote portie ‘medium’ of ‘normaal’ noemen).
  3. Vraag jezelf af wat voor jou de dwingende noodzaak is om te veranderen. Waar doe je het voor?
  4. Word je bewust van wat je op een dag eet, wat je eetgewoonten zijn, en je sterke en je zwakke punten daarin.
  5. Maak een plan en zet dit op papier. (En niet alleen: ik wil 5 kilo afvallen, maar welke concrete acties ga je waar en wanneer uitvoeren?)
  6. Schakel je sociale omgeving in. Alle hulp is welkom.
  7. Pas je thuisomgeving aan: haal geen grote eetvoorraad in huis en berg alle verleidelijke etenswaren goed buiten het zicht op. De buitenwereld kent al genoeg verleidingen.
  8. Monitor je resultaten. Geef jezelf feedback en stuur zonodig bij.
  9. Wees consequent in je nieuwe eetgewoonten: niet op doordeweekse dagen heel streng zijn voor jezelf en dan in het weekend helemaal losgaan.
  10. Bouw in je dagelijkse routine voldoende beweging in. Op de fiets naar het werk, lopend boodschappen doen, een dagelijkse avondwandeling.

Meer weten over deze tips? Lees dan Smartsize Me: Afvallen op een slimme manier.

Bij afvallen horen trouwens ook moeilijke momenten en momenten van terugval. Ga dan niet bij de pakken neerzitten, maar ga door met de verandering in je eetgewoonten. Je kunt natuurlijk ook bij de eerste de beste tegenslag opgeven en wachten tot 1 januari van het volgende jaar…maar liever niet. Meer lezen over het voorkomen van terugval? Lees dan Terugval en Verleiding

Gerelateerde artikelen