april 27, 2017

Nieuws

ingrid steenhuis universiteit van nederland

Waarom vliegen de kilo’s er na een dieet weer net zo makkelijk aan?

DOOR: PROF. DR. INGRID STEENHUIS – VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

Herken je dit? Met je hele ziel en zaligheid heb je jezelf in een dieet geworpen en de eerste kilo’s vliegen eraf. Flash forward naar een paar maanden later en je bent weer terug bij af. Je bent in ieder geval niet de enige! Volgens hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis (Vrije Universiteit) is het volhouden van een dieet – of eigenlijk: het omgooien van je hele levensstijl – een van de lastigste dingen die er zijn. In dit college hoor je hoe dat zit.

1 daagse Masterclass volgen? 

frans brouwers

LeefstijlCoach in the Spotlight: Frans Brouwers

Posted on mei 27, 2019

Category: nieuws

Door een reorganisatie kon Frans Brouwers niet langer meer binnen de financiële wereld blijven werken en ging op zoek naar wat hij graag doet. Dat bleek coachen te zijn. Nu, zo’n drie jaar later, volgt hij de leefstijlcoachopleiding en coacht hij al veel cliënten vanuit zijn eigen bedrijf.

Een eigen bedrijf

Hij heeft als leidinggevende bij een bank veel stress bij zijn medewerkers gezien. Toen hij boventallig werd heeft hij de bankwereld achter zich gelaten. Het was niet makkelijk om nieuw werk te vinden vanwege de crisis. Daarom besloot hij om aanvullende coach-opleidingen te volgen en zijn eigen bedrijf op te richten.

Taxi-chauffeur

Om naast zijn bedrijf nog wat meer inkomen te krijgen werd hij taxichauffeur. “Het mooie van dit werk is dat je verrassende gesprekken met mensen hebt.” Ook kreeg Frans een inkijkje in de ongezonde leefstijl van sommige mensen: “Ik moest zelfs mensen voor een paar honderd meter naar de winkel brengen, zodat ze shag konden kopen.” Op een gegeven moment kon hij maar een paar coach-cliënten tegelijkertijd begeleiden, omdat het chauffeuren te veel tijd kostte.

Focus op stress

Tijdens zijn zoektocht naar wat bij hem paste, kwam Frans het concept leefstijlcoaching op zijn pad tegen en startte bij de Leefstijlcoach Academy. Hij heeft nu weer de focus op zijn eigen bedrijf teruggevonden. Frans doet nu wat hij belangrijk vindt en waar hij energie van krijgt: hij begeleidt mensen met stressklachten. “Stress is de oorzaak van veel verschillende ziekten, maar door stress eten mensen ook ongezonder of grijpen sneller naar drank. Je hebt hiermee een brede doelgroep te pakken.” Frans legt uit dat mensen van middelbare leeftijd (45-plussers) de meeste interesse hebben om hun leefstijl te veranderen, omdat de lichamelijke klachten dan tot uiting zijn gekomen en ze dan gezonder willen gaan leven.

Het gaat om de gedragsverandering

Naast mensen met stress begeleidt hij ook cliënten met een burn-out en mensen die willen stoppen met roken. In zijn coaching sessies combineert Frans technieken die hij bij verschillende opleidingen heeft geleerd. Met zijn nieuwe kennis over voeding en beweging beschikt hij over een breed palet kennis en vaardigheden. “Wanneer je het over stress hebt, komt voeding al snel ter sprake.” Frans is blij om verandering bij zijn klanten te zien: “Het geeft voldoening om te zien dat ze mijn adviezen hebben opgevolgd, dan hebben ze blijkbaar toch vertrouwen in mij.” Hij legt uit dat het coachen draait om de motivatie van klanten: “Het gaat om gedragsverandering en om de beweegredenen te achterhalen.”

Hard op zoek naar leefstijlcoaches

Frans heeft geluk met de regio waarin hij werkt, want in Limburg zijn ze hard op zoek naar nieuwe leefstijlcoaches. “Het percentage obesitas is hier een paar procent hoger dan in de rest van het land.” Hij is weer aan de slag gegaan met het netwerken om zijn bedrijf onder de aandacht te brengen, maar hij moet nog wel wat aan de marketing doen zo zegt hijzelf. Dat gaat zeker goed komen met zijn bedrijf, gezien het mooie palet aan vaardigheden die Frans bezit!

(auteur: Celeste van Rinsum)

frans brouwers

Ze is niet zomaar een coach, ze positioneert zich als een expert in leefstijl en gedragsverandering: Bertina van Dolder neemt deel aan de eerste groep van de Leefstijlcoach Academy die in juli 2019 zal afstuderen. In december 2018 heeft zij haar eigen bedrijf opgericht: Het Leefstijlburo 

Een nieuw carrièrepad

Bertina komt niet uit de leefstijlhoek. Ze heeft Internationale Bedrijfseconomie gestudeerd en zich ontwikkeld tot Executive Assistant. Jaarlijks gunt Bertina zich een reflectie op haar toekomstplannen. Met haar brede takenpakket waaronder HR en verzuimcoaching vroeg zij zich af waarin ze verder wilde ontwikkelen. Of kon ze iets heel anders doen met haar coachingsvaardigheden? Ze koos voor het laatste. De energie die ze terugkreeg bij het coachen van haar collega’s, daar wilde ze iets mee doen. Toen ze op een dag hoorde over de leefstijlcoach was Bertina direct enthousiast. Hierbij kwam haar interesse in gedragswetenschap, voedingsleer én coaching in één klap samen.

De knoop was snel doorgehakt welke leefstijlcoachopleiding Bertina zou gaan volgen. Het moest sowieso een officiële opleiding zijn, met evidence-based content en focus op gedrag. Ze koos voor “inhoud boven lawaai en toeters en bellen” en meldde zich bij de Leefstijlcoach Academy voor de allereerste leefstijlgroep van de opleiding.

Het Leefstijlburo

Tijdens deze opleiding richtte Bertina haar bedrijf “Het Leefstijlburo” op, waarmee ze zich richt op vrouwen die een doorbraak en shift in hun leefstijl willen bereiken en met hun enthousiasme ook hun omgeving inspireren. In de sessies met haar proefcliënten, als praktijkonderdeel van de opleiding, merkt zij goed hoe theorie en werkelijkheid bij elkaar komen. De opleiding draagt de leefstijlcoaches in spé evidence-based modellen aan en vertaalt die naar de praktijk. Bertina vertelt: “Als alle modellen in theorie zijn behandeld en je gaat met je proefcliënt aan de slag, dan valt het allemaal als puzzelstukjes in elkaar. Het werkt echt. Wanneer je de modellen toepast, dan zie je dat het iets met de cliënt haar bewustzijn en gedrag doet.”

Opstartfase

Gedurende de laatste maanden van de opleiding wil Bertina vooral meer inzicht krijgen welke specifieke doelgroep het beste bij haar past, en nog belangrijker, wat ze in dit segment kan toevoegen. “Het woord ‘buro’ is bewust breed gekozen, omdat ik ook mogelijkheden zie om in het bedrijfsleven bij te dragen aan bijvoorbeeld preventie”. Ze is dus nog volop bezig met de opstartfase van haar bedrijf.

Ontslag genomen

Bij het oprichten van haar bedrijf, het volgen van de opleiding én haar baan als Executive Assistant merkte ze al snel dat ze te weinig tijd had om haar bedrijf goed op poten te zetten.  “Als je een droom wilt waarmaken, dan moet je er tijd in durven investeren.” Dus ze stopte met haar baan en richt nu haar volle aandacht op haar praktijk en de ontwikkeling van haar expertise. Omdat ze het toch niet helemaal kon laten, werkt ze freelance als Virtual Assistent voor startende ondernemers. Ze kan niet wachten om straks in juli, als ze klaar is met de opleiding, haar expertise aan de vrouwen die ze zal gaan coachen, door te geven. Zoals ze zelf zegt op haar website www.hetleefstijlburo.nl  dat veel enthousiasme uitstraalt: “Voor alle vrouwen die zichzelf een doorbraak naar een gezonde leefstijl gunnen”.

(auteur: Celeste van Rinsum)

 

We willen allemaal gezond eten. Toch lijkt dat een enorme uitdaging te zijn! Vijf wetenschappers vertellen jou waar onze problemen én oplossingen liggen.

Upcoming college op 30 april a.s bij de Universiteit van Nederland.

Onderwerpen

 • Waarom vliegen de kilo’s er na een dieet weer net zo makkelijk aan? door Prof.dr Ingrid Steenhuis VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM
 • Hoe kan de Hongerwinter je dik maken? door DR. Bas Heimans – UNIVERSITEIT LEIDEN & LUMC.
 • Hoe kun je te dik en toch ondervoed zijn? door DR. ir Saskia Osendarp – UNIVERSITEIT WAGENINGEN
 • Waarom vinden mensen met anorexia zichzelf te dik? door DR. Anouk Keizer – UNIVERSITEIT UTRECHT
 • Hoe leidt een verstopte neus tot eetproblemen? door DR. Sanne Boesveldt – UNIVERSITEIT WAGENINGEN 

Bijwonen? 

Eten Een nieuw Brits voedingsadvies gebruikt de hand om te bepalen hoe groot een portie moet zijn. Handig of onverstandig?

Vroeger at je vla uit een dessertschaaltje, tegenwoordig gebruiken veel mensen soepkommen voor hun toetje. In zo’n soepkom doe je meer en dat eet je dan ook op. Zakken chips zijn groter dan vroeger, ijsjes, de pizza bij de pizzeria, zelfs gerechten in kookboeken. Lees het artikel bij NRC

Hangen uw goede voornemens al aan de wilgen?

Posted on januari 9, 2019

Category: nieuws

Een gedragsverandering is de eerste dagen vaak goed te doen, maar na een tijdje steken oude patronen de kop op. Hoe wen je nieuwe gewoontes aan?

Houdt u het nog een beetje vol zonder drank, vlees of sigaretten? De eerste week van het nieuwe jaar wil het meestal wel lukken, maar in de tweede week komen de verleidingen. Dan ruikt u de geur van een mals kippetje rond etenstijd of een vervlogen sigaret als u over straat wandelt. Dan ziet u op de nieuwjaarsborrel collega’s nonchalant een wijntje drinken en snakt u ernaar. Lees meer

Link naar het artikel

Link naar boek Positieve Leefstijlverandering

 

locatie brickhouse acdemy

Nieuwe locatie Brickhouse Academy

Posted on januari 1, 2019

Category: nieuws

Vanaf maart gaat onze nieuwe locatie in Naarden open. Wij hebben er zin in! 

locatie brickhouse acdemy

Op kosten van de zorgverzekeraar en met subsidie van het Rijk serieus het gevecht aangaan met uw overgewicht: vanaf 1 januari kan het. Duur van het programma: 2 jaar. De leefstijlcoach helpt u erdoorheen

Lees hier het volledige artikel

 

Proefschrift: De barrière-methode

Posted on december 3, 2018

Category: nieuws

Proefschrift: De barrière-methode

Onlangs is Adrie Bouma bij de Universiteit Groningen gepromoveerd op de ‘Barrière-methode’. Deze methode is in te zetten bij leefstijlcoaching, om bewegen te stimuleren. Kort gezegd bestaat de methode uit twee stappen. In de eerste stap worden  barrière-overtuigingen opgespoord. Welke gedachten heeft iemand die hem of haar belemmeren om meer te bewegen? Waarom denkt iemand zijn doel ten aanzien van bewegen niet te halen?

In het onderzoek zijn 10 categorieën van barrières onderzocht. De belangrijkste bleken te zijn:

 1. Een negatief gevoel over het nieuwe gedrag, in dit geval gaan bewegen. Mensen duren bijvoorbeeld niet naar de sportschool, ze vinden het saai of denken dat mensen de hele tijd naar hen kijken.
 2. Mensen vinden de investering te groot. Het kost te veel tijd, moeite, energie.
 3. Het heeft geen prioriteit. Andere, concurrerend gedrag wint het van bewegen. Mensen willen bijvoorbeeld liever iets anders doen in hun vrije tijd.

De tweede stap bestaat uit counseling, gericht op de geïdentificeerde barrières. Er zijn daarbij 4 manieren om met de barrières om te gaan.

 1. Oplossingen en strategieën zoeken zodat het doel toch bereikt kan worden. Het doel wordt niet veranderd, maar er wordt een extra inspanning geleverd om het doel te bereiken. Wanneer iemand te weinig tijd heeft, kan hij extra hulp inschakelen, zodat hij toch toekomt aan het bewegen.
 2. Doelen veranderen.  Je maakt het doel kleiner waardoor de benodigde investering kleiner is en het wel haalbaar is.
 3. Gedachten over barrières herzien. Klopt de gedachte over de barrière wel? Je denkt bijvoorbeeld dat ieder pijntje dat je voelt na het sporten schadelijk is en dat je rust moet nemen. Je kunt vervolgens gaan onderzoeken of dat werkelijk ook zo is.
 4. Acceptatie van de barrières. In plaats van je tegen te laten houden door gedachten over barrières, accepteer je deze. Meer gaan bewegen kost nu eenmaal tijd en energie. Die gedachte kun je accepteren en vervolgens loslaten.

 Wil je meer weten over de barrière-methode? Lees dan het proefschrift (link) van Adrie Bouma.

traplopen leefstijlcoach academy

Onderzoek naar effectiviteit Leefstijlcoaching

Posted on oktober 21, 2018

Category: nieuws
1 november promoveert Celeste van Rinsum bij de universiteit Maastricht op haar onderzoek naar de effectiviteit van leefstijlcoaching. Haar proefschrift kun je hier (link) lezen. De belangrijkste bevindingen van haar onderzoek:
 • De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) CooL heeft de potentie om volwassen deelnemers te begeleiden naar een duurzame gedragsverandering.
 • Positieve resultaten werden gevonden op autonomie, motivaties, gepercipieerde barrières, leefstijlgedrag, kwaliteit van leven en gewicht.
 • Leefstijlcoaches kunnen een belangrijke, verbindende rol spelen bij het probleem van overgewicht.
 • Leefstijlcoaches moeten nog flink aan de weg timmeren door middel van netwerken, het creëren van draagvlak en ondernemerschap.
 • Belangrijke kennis, competenties en kenmerken van de leefstijlcoach zijn:
  • Empathie voor de cliënt
  • Een coaching stijl die autonomie bevordert
  • Kennis van gezondheidsricico’s
  • Gemakkelijk toegankelijk
  • Niet bevooroordeeld
  • Professioneel kunnen communiceren met stakeholders en verwijzers in het netwerk.