april 27, 2017

Nieuws

Ingrid Beerse LeefstijlCoach Academy

De LeefstijlCoach Academy heeft een nieuwe docent aan haar team toegevoegd. Vanaf november zal Ingrid Beerse als docent Ondernemen optreden in de geaccrediteerde opleiding tot leefstijlcoach en in het nascholingsprogramma. Maak kennis met een bevlogen coach, trainer en docent Marketing en Ondernemen in de zorg uit de kop van Noord-Holland.

Ingrid Beerse is opgeleid tot marketeer. Ze volgde NIMA A, B en C en daarnaast nog andere marketingopleidingen bij het NIMA en de TiasNimas Business School en meest recent bij de Zakelijk Succes Academy. Ze begon als marktonderzoeker haar carrière bij Centrum voor Marketing Analyses. Ingrid Beerse vervolgde haar loopbaan bij TMS, het huidige Cendris, en bij SNS Reaal. “Ik ben in de hoek van marktonderzoek begonnen omdat ik het heel interessant vond, hoe consumenten denken en keuzes maken,” vertelt Ingrid Beerse. “Ik ben na een aantal commerciële banen de zorg ingegaan, omdat ik zag dat daar niets aan marketing gedaan werd.” Ze constateerde dat er regelmatig sprake was van een mismatch in de zorg. Aan de ene kant ontstonden wachtlijsten en aan de andere kant waren er lege bedden. Dat kwam volgens haar omdat er niet genoeg naar toekomstige behoeften werd gekeken en dat is juist waar het in de marketing om draait. Ze deed aanvankelijk onderzoek naar wat patiënten beweegt en hoe ze keuzes maken voor zorgaanbieders. “Ik deed ook onderzoek naar marktbewegingen en merkte dat er steeds meer behoefte was aan kleinschalige zorg,” legt ze uit. “Wat ik ook vaststelde is dat al die kleine zorgaanbieders en praktijkhouders heel goed waren in hun vak, maar het ondernemen, het zelf doen, jezelf zichtbaar maken; daar ontbreekt het helaas vaak aan.”

Samen meer impact creëren

Ze is nu 2,5 jaar werkzaam als zelfstandig marketing adviseur en ondernemerscoach voor coaches en therapeuten in de zorg en welzijn. Mensen die in de zorg werken zijn vaak wars van commercie. Sales en targets associëren zij vaak met bijvoorbeeld autoverkopers, is de ervaring van Ingrid Beerse. “Door mijn ervaring in deze sector weet ik dat ik hen dit beter op een andere manier kan leren. Want marketing en ondernemen in de zorg werkt ook gewoon anders. Je verkoopt geen producten, maar diensten aan mensen op een meestal kwetsbaar moment in hun leven,” vindt ze. “Dus heb ik een model ontwikkeld op basis van verbinding, maar dat wel steunt op de principes van marketing. In de zorg draait het namelijk meer om vertrouwen en het opbouwen van een relatie, in tegenstelling tot de commerciële marketing waar het meer draait om aanbod en verkopen.” Patiënten en cliënten hebben vaak nogal wat twijfels en vinden de zorg ondoorzichtig. “Je moet als zorgaanbieder weten wat de reis van jouw potentiële klant is als hij zich oriënteert en welke twijfels en vragen hij heeft. Dan kun je daar al op inspelen in jouw marketing. Vaak zegt een coach of therapeut ‘was die cliënt maar eerder bij mij gekomen’ en dan denk ik ‘wat had jij daar zelf aan kunnen doen of bijdragen, of hoe had hij/zij jou makkelijker kunnen vinden?’,” zegt Ingrid Beerse. “Hulpverleners geven echte persoonlijke aandacht, ze zijn continu in contact met hun cliënten snappen wat hun behoefte is. Dus in die zin weten ze eigenlijk heel goed wat er speelt. Aan mij de taak om dat samen met hen glashelder te krijgen, zodat zij met hun mooie werk meer impact creëren; voor zichzelf en voor hun cliënten.”

Omarm het ondernemerschap

Meer impact creëren is wat Ingrid Beerse in de opleiding en nascholing op de LeefstijlCoach Academy ook wil bereiken. “Wat ik in de opleiding vooral wil duidelijk maken is dat leefstijlcoaches niet alleen moeten aangeven wat ze doen, maar vooral wat het de cliënt oplevert,” stelt ze helder. “Waar hebben mensen last van en welk resultaat bied jij. En dat geldt ook voor de verwijzers. Dus niet alleen foldertjes neerleggen en hopen dat ze doorverwijzen, maar onderzoek hoe jij jouw verwijzers helpt. Denk aan de win-win situatie. Waar ik blij van word, zijn coaches die hun nek durven uit te steken, die het ondernemerschap omarmen en het aandurven om echt voor hun waarde te gaan staan. Als leefstijlcoach breng jij namelijk een transformatie teweeg en beteken je echt wat in het leven van de ander. Daar heb je ondernemersvaardigheden voor nodig, want als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt beginnen, moet je niet alleen kei zijn in je vak, maar ook als ondernemer gaan denken én doen.

Nadenken over jouw aanbod, je onderscheidend vermogen en jouw marketing. En gelukkig valt dat gewoon te leren,” weet Ingrid Beerse. Maak nader kennis met haar programma en neem de stap naar de LeefstijlCoach Academy.

Auteur Dick Leseman

Ingrid Beerse LeefstijlCoach Academy
luie coach

De luie coach is het meest effectief

Posted on oktober 20, 2019

De luie coach is het meest effectief

Bij de uitdrukking ‘luie coach’ denk je misschien aan een gesprekspartner die comfortabel achterover hangt in z’n stoel, z’n benen onverschillig op tafel gooit en ongegeneerd gaapt. Niet echt het plaatje dat past bij effectieve coaching. Toch vertel ik studenten van de LeefstijlCoach Academy dat ‘lui zijn’ de ultieme manier is om een coachee in beweging te krijgen.

Verantwoordelijk  
Wat houdt dat in, ‘lui zijn’? Om te beginnen dat je er als coach voor kiest om de coachee zélf verantwoordelijk te maken voor z’n eigen groeiproces. Dus… Nee, je hoeft niemand te redden. En… Nee, probeer jouw gewenste resultaat niet door te drukken. En… Nee, geef vooral geen ongevraagd advies! Want die neiging zie ik niet alleen bij veel beginnende coaches, maar ook bij zeer ervaren hulpverleners. Het is de valkuil van de deskundigheid.

Deskundigheid 
Natuurlijk, misschien weet jij nét iets meer, heb je de meeste ervaring met een onderwerp of ben je net iets deskundiger dan je coachee. Maar besef dat coaching iets heel anders is dan voorlichting geven of adviseren. Vóórzeggen gaat misschien sneller en is soms goed voor je ego, maar je coachee leert er niks van. Je doel is juist om je coachee oplossingen te laten vinden die bij hém passen. En hij is toch echt méér deskundig over zíjn leven, dan jij! 

Innerlijke drijfveren
Ook wil je dat je coachee er zélf voor kiest om z’n gedrag te veranderen. Voor langdurige gedragsverandering is namelijk ‘intrinsieke motivatie’ nodig. Let op: intrinsieke motivatie betekent dat de motivatie al ín je coachee zit. Het gaat dus om innerlijke drijfveren, die jij er als coach níet actief in kunt stoppen. Je kunt je coachee wél helpen om deze drijfveren te ontdekken en te onderzoeken. En precies dat doe je met behulp van die ’luie’ manier van coachen.

Lui zijn
Hoe ziet dat er uit? Als luie coach laat je de coachee het werk doen. Je weerstaat het appèl dat hij soms op je doet voor oplossingen en neemt vooral geen apen op je schouders. (Vraag dus niet ‘waar kan ik je mee helpen?’, maar ‘waar wil je vandaag aan werken?’) Je weet dat ‘aansluiten’ het toverwoord is en verplaatst je daarom continue in de beleving van de coachee. Je weet als geen ander nieuwsgierige, open vragen te stellen en verstaat de kunst van het luisteren. De focus van het gesprek ligt immers bij de coachee. Je blijft rustig en geduldig en maakt gebruik van de kracht van stiltes. Door te reflecteren en confronteren op wat de coachee inbrengt, breng je hem bij z’n eigen gevoelens/gedachten en vergroot je z’n leereffect. Kortom: Je doet weinig en daardoor juist heel erg veel!

Auteur : Babs Smith

Foto: Studenten LeefstijlCoach Academy oefenen coachgesprekken

luie coach
ingrid steenhuis UVN

Van de mensen die een dieet volgen, valt negentig procent terug in het oude patroon en komen de kilo’s er net zo snel weer aan. Dat stelt Ingrid Steenhuis, hoofddocent aan de LeefstijlCoach Academy, in een lezing op een YouTube film van de Universiteit van Nederland.

Naast haar rol aan de LeefstijlCoach Academy is Ingrid Steenhuis hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In die hoedanigheid sprak ze op het YouTube kanaal. “Mensen die een afvalpoging doen, beginnen vol goede moed. Eerst gaat het best lekker en vliegen de kilo’s eraf,” stelt ze aan het begin. “Dat noemen we de honeymoonfase van een afvalpoging.” Maar ze betoogt dat als het dagelijks leven weer om de hoek komt kijken en zich allerlei stressvolle situaties voordoen, het echt moeilijk begint te worden. “Collega’s vinden je niet gezellig als je op de vrijdagmiddagborrel geen bitterballen neemt bijvoorbeeld. Dat is de fase waar het merendeel afhaakt. Jammer, opnieuw mislukt.”

Terugval of consolidatie

Deze terugval heeft de bijzondere interesse van Ingrid Steenhuis, zegt ze in de video. De helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar en vijftien procent heeft een BMI van dertig of meer. Na een afvalprogramma volgt geen stabiele fase waarin het gewicht gelijk blijft. “Het zou moeten gaan om een duurzame leefstijlverandering die je wel makkelijk je hele leven vol kunt houden,” stelt ze. “Veranderen is keihard werken en gebeurt in een aantal fasen.” Ze noemt respectievelijk de fase van bewustwording (wat is de dwingende noodzaak om te veranderen), de fase van overwegen (afwegen van de voor- en nadelen), de voorbereidingsfase (welke gedragsdoelen wil je bereiken), de actiefase (daadwerkelijk aan slag met de doelen) en de volhoudfase. “In deze fase gaat het vaak fout en is het risico op terugval het grootst,” weet Ingrid Steenhuis.

Coping respons

Wetenschapper Marlatt heeft een model ontwikkeld over terugval. “Terugval begint vaak in een hoogrisicosituatie,” legt ze uit. “Dat kan als mensen negatieve gevoelens hebben of een gevoel van deprivatie, een gevoel van achtergesteld zijn, van oneerlijkheid. Of als gevolg van sociale druk, maar ook positieve gevoelens leiden sneller tot een terugval, bijvoorbeeld als je iets te vieren hebt.” Sommige mensen hebben een effectieve coping respons: zij weten met deze risico’s om te gaan. Als dat lukt neemt de eigen effectiviteit toe en dat geeft vertrouwen om aan de voornemens vast te houden met een kleinere kans op terugval. Ingrid Steenhuis gaat verder: “Soms heeft iemand niet zo’n goede, ineffectieve coping respons. Dat leidt tot een lagere eigen effectiviteit. Het gevolg is dat je een positieve uitkomst verwacht als je toegeeft aan verleiding. De kans op een uitglijder, dat noemen we een lapse, is groot. Is dat erg? Nee, sta weer op, ga verder met je plan en pas op voor het regelovertredingseffect, de relapse.”  Bijvoorbeeld dat je niet één koekje neemt, maar, omdat je toch al de regel hebt overtreden, de hele rol verorbert.

Rationalisatie

Vaak is disbalans en stress in het leven oorzaak van de terugval. “Je komt dan niet toe aan de dingen die je zou willen,” verduidelijkt Ingrid Steenhuis. “Dan wil je verleidingen toestaan aan jezelf om de balans weer recht te trekken. In de huidige maatschappij staan we constant bloot aan verleidingen. De hunkering krijgt ruim baan. De enige remedie is bewust worden van dit proces.” Drie factoren helpen bij die rationalisatie. De eerste is zelfmonitoring, bijvoorbeeld door je gewicht, je eet- en beweeggedrag bij te houden. Een tweede factor is de eigen effectiviteit. Daarvoor zijn naast vertrouwen ook vaardigheden nodig om het daadwerkelijk te kunnen en die zijn trainbaar. De laatste factor is portiecontrole, let op de hoeveelheden. “Bij een dubbele portie eten mensen ongeveer dertig procent meer,” besluit Ingrid Steenhuis haar betoog. “Wees bewust van deze processen die meespelen. Dat helpt bij stap voor stap aanpassen naar een duurzaam gezonde leefstijl.” Een goed opgeleide leefstijlcoach kan ondersteunen bij die processen.

Auteur: Dick Leseman

Patricia Raak LeefstijlCoach

Afgestudeerde Leefstijlcoach aan de slag!

Posted on september 12, 2019

Category: nieuws

De LeefstijlCoach Academy is een tevreden gebruiker van de Maaspoort. Hier worden hbo’ers en wo’ers opgeleid tot leefstijlcoach. In een kleine serie portretten maken we kennis met de eerste Brabantse leefstijlcoaches die afgestudeerd zijn aan deze geaccrediteerde post-hbo-opleiding en volop aan de slag zijn in onze provincie. In dit artikel de introductie van Patricia van Raak uit Oss. Lees het hele artikel 

Patricia Raak LeefstijlCoach
borden leefstijlcoach academy

Kleiner bord helpt tóch niet om minder te eten

Posted on september 5, 2019

Category: nieuws

Een bekende psychologische truc om minder te eten, onder meer getipt voor het Voedingscentrum, zet geen zoden aan de dijk. Wie voedsel opschept op een kleiner bord, eet nauwelijks minder dan van een groter bord, blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Het is de eerste keer dat gedragswetenschappers deze eettruc aan een streng onderzoeksprotocol hebben onderworpen. [Lees] het artikel (bron Volkskrant) 

borden leefstijlcoach academy
Ingrid Beerse LeefstijlCoach Academy

Ondernemen bij de LeefstijlCoach Academy

Posted on augustus 28, 2019

Category: nieuws

We zijn blij dat Ingrid Beerse met ingang van dit studiejaar ons docententeam komt versterken. Ingrid Beerse geeft les in de Module Ondernemen. Zij heeft al veel zorgprofessionals geholpen bij het opbouwen en uitbouwen van hun praktijk. Samen met de deelnemers zoekt zij naar een manier om hun (toekomstige) praktijk zichtbaar te maken, op een manier die past bij de deelnemer. Ingrid Beerse heeft jarenlange ervaring in de zorg en met het ondernemerschap. Door deze werelden aan elkaar te verbinden helpt ze professionals in de zorg vooruit. We verwelkomen haar dan ook van harte in ons team!  

Ingrid Beerse LeefstijlCoach Academy
trouw ingrid steenhuis

Vijf dagen eten en twee dagen vasten. Werkt dat wel?

Posted on augustus 13, 2019

Category: nieuws
trouw ingrid steenhuis

Onze docent Ingrid Steenhuis komt aan het woord in een artikel over de deugd van matigheid in Trouw. Zijn we die deugd verleerd? Lees verder  [link]

Wil Overtoom

Sinds september 2018 huist de Leefstijlcoach Academy in de Maaspoort. De eerste twee groepen zwaaien binnenkort af en daarmee gaan de eerste 32 leefstijlcoaches van deze opleiding aan de slag in de praktijk. Inmiddels is een derde groep gestart, is de vierde vol en staat de vijfde op de rol voor januari 2020. “Onze Academy past bij het overige aanbod van de Maaspoort. We voelen ons daar thuis”, geeft directeur Wil Overtoom aan. Tijd voor een kennismaking…lees verder

Wil Overtoom
ingrid steenhuis universiteit van nederland

Waarom vliegen de kilo’s er na een dieet weer net zo makkelijk aan?

DOOR: PROF. DR. INGRID STEENHUIS – VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

Herken je dit? Met je hele ziel en zaligheid heb je jezelf in een dieet geworpen en de eerste kilo’s vliegen eraf. Flash forward naar een paar maanden later en je bent weer terug bij af. Je bent in ieder geval niet de enige! Volgens hoogleraar preventie en volksgezondheid Ingrid Steenhuis (Vrije Universiteit) is het volhouden van een dieet – of eigenlijk: het omgooien van je hele levensstijl – een van de lastigste dingen die er zijn. In dit college hoor je hoe dat zit.

1 daagse Masterclass volgen? 

frans brouwers

LeefstijlCoach in the Spotlight: Frans Brouwers

Posted on mei 27, 2019

Category: nieuws

Door een reorganisatie kon Frans Brouwers niet langer meer binnen de financiële wereld blijven werken en ging op zoek naar wat hij graag doet. Dat bleek coachen te zijn. Nu, zo’n drie jaar later, volgt hij de leefstijlcoachopleiding en coacht hij al veel cliënten vanuit zijn eigen bedrijf.

Een eigen bedrijf

Hij heeft als leidinggevende bij een bank veel stress bij zijn medewerkers gezien. Toen hij boventallig werd heeft hij de bankwereld achter zich gelaten. Het was niet makkelijk om nieuw werk te vinden vanwege de crisis. Daarom besloot hij om aanvullende coach-opleidingen te volgen en zijn eigen bedrijf op te richten.

Taxi-chauffeur

Om naast zijn bedrijf nog wat meer inkomen te krijgen werd hij taxichauffeur. “Het mooie van dit werk is dat je verrassende gesprekken met mensen hebt.” Ook kreeg Frans een inkijkje in de ongezonde leefstijl van sommige mensen: “Ik moest zelfs mensen voor een paar honderd meter naar de winkel brengen, zodat ze shag konden kopen.” Op een gegeven moment kon hij maar een paar coach-cliënten tegelijkertijd begeleiden, omdat het chauffeuren te veel tijd kostte.

Focus op stress

Tijdens zijn zoektocht naar wat bij hem paste, kwam Frans het concept leefstijlcoaching op zijn pad tegen en startte bij de Leefstijlcoach Academy. Hij heeft nu weer de focus op zijn eigen bedrijf teruggevonden. Frans doet nu wat hij belangrijk vindt en waar hij energie van krijgt: hij begeleidt mensen met stressklachten. “Stress is de oorzaak van veel verschillende ziekten, maar door stress eten mensen ook ongezonder of grijpen sneller naar drank. Je hebt hiermee een brede doelgroep te pakken.” Frans legt uit dat mensen van middelbare leeftijd (45-plussers) de meeste interesse hebben om hun leefstijl te veranderen, omdat de lichamelijke klachten dan tot uiting zijn gekomen en ze dan gezonder willen gaan leven.

Het gaat om de gedragsverandering

Naast mensen met stress begeleidt hij ook cliënten met een burn-out en mensen die willen stoppen met roken. In zijn coaching sessies combineert Frans technieken die hij bij verschillende opleidingen heeft geleerd. Met zijn nieuwe kennis over voeding en beweging beschikt hij over een breed palet kennis en vaardigheden. “Wanneer je het over stress hebt, komt voeding al snel ter sprake.” Frans is blij om verandering bij zijn klanten te zien: “Het geeft voldoening om te zien dat ze mijn adviezen hebben opgevolgd, dan hebben ze blijkbaar toch vertrouwen in mij.” Hij legt uit dat het coachen draait om de motivatie van klanten: “Het gaat om gedragsverandering en om de beweegredenen te achterhalen.”

Hard op zoek naar leefstijlcoaches

Frans heeft geluk met de regio waarin hij werkt, want in Limburg zijn ze hard op zoek naar nieuwe leefstijlcoaches. “Het percentage obesitas is hier een paar procent hoger dan in de rest van het land.” Hij is weer aan de slag gegaan met het netwerken om zijn bedrijf onder de aandacht te brengen, maar hij moet nog wel wat aan de marketing doen zo zegt hijzelf. Dat gaat zeker goed komen met zijn bedrijf, gezien het mooie palet aan vaardigheden die Frans bezit!

(auteur: Celeste van Rinsum)

frans brouwers