10 goede vragen bij goede voornemens
Goede voornemens maken is niet moeilijk, ze uitvoeren wel. Deze tien vragen die je jezelf of jouw coachee stelt helpen je op weg bij het veranderen van je leefstijl:
- Wat is mijn dwingende noodzaak om te veranderen? Wat is voor jou de belangrijke reden om te gaan veranderen? Dit is voor iedereen anders. Wat wel voor iedereen geldt, is dat een verandering zonder écht dwingende noodzaak gedoemd is te mislukken. Dan stop je namelijk bij de eerste de beste keer dat het iets moeilijker gaat.
- Heb ik andere doelen die ik eigenlijk belangrijker vind en die conflicteren met mijn voorgenomen verandering? Iedereen heeft meerdere doelen in zijn leven, en soms conflicteren die met elkaar. Gezellig iedere avond wijntjes drinken met je partner en samen met een chipje op de bank en tegelijk willen afvallen matchen bijvoorbeeld niet met elkaar. Welk doel is voor jou het belangrijkste? Welke doelen zijn niet tegelijk mogelijk?
- Is dit voor mij het juiste moment om te veranderen? Verandering kost tijd en energie. Heb je dat niet, dan kun je wel beginnen met de verandering, maar loop je al snel vast. Dit leidt tot frustratie en een hoop verloren energie.
- Waar wil ik naar toe? Bedenk vooral wat je wél gaat doen in plaats van alleen te zeggen wat je niet meer wil doen. Formuleer je doelen positief en uitdagend. Visualiseer waar je uit wil komen. Hoe zie je er dan uit? Hoe zou je je voelen? Ontspannen? Energiek?
- Wat zijn mijn sterke punten en waar in mijn omgeving liggen kansen? We zijn geneigd vooral te focussen op wat niet goed gaat, waar we niet goed in zijn en zien gemakkelijk waar allerlei bedreigingen vandaan komen. Toch gaan vooral je sterke punten je helpen om de verandering te maken. Waar ben je goed in, wat gaat je helpen? En waar in je omgeving liggen er kansen? Wie kan je helpen met het maken van de verandering?
- Waar komt mijn weerstand tegen de verandering vandaan? Weerstand bij verandering is normaal. Onderzoek bij jezelf waar dit vandaan komt. Ben je onzeker waar je naar toe gaat? Ben je bang dat je het niet kunt? Kost het teveel energie? Heeft het ongewenste gevolgen voor anderen?
- Welk gedragsexperiment kan ik uitvoeren? Een verandering in leefstijl is in principe voor altijd. Juist dit kan ook weerstand oproepen. Maak het jezelf gemakkelijker door eerst te experimenteren. Een goed voorbeeld hiervan is koffie of thee zonder suiker gaan drinken. Spreek met jezelf af om dit een week lang uit te proberen. Bedenk van de voren wat jouw criterium is voor een geslaagd experiment. Na een week kijk je wat het experiment je hefet opgeleverd en kun je beter een besluit voor de toekomst nemen. Ook voor andere gewoonten op het gebied van eten, bewegen, ontspanning kun je experimenten bedenken.
- Welke vaardigheden heb ik nodig en welke moet ik nog leren? Een gezonde leefstijl bestaat uit een set vaardigheden die je toepast. Je moet bijvoorbeeld goed doelen kunnen stellen, monitoren hoe het gaat, bijsturen, plannen wat je wanneer hoe gaat doen, op een aardige manier nee zeggen tegen anderen of draagvlak creëren bij je huisgenoten. Kun je een gezonde maaltijd klaarmaken, kun je de zin en onzin onderscheiden van wat je leest in de media over leefstijl, en weet je hoe je de gezondere keuze selecteert? Een aantal van die vaardigheden heb je al, een aantal nog niet. Verzin een plan om de vaardigheden die je nog niet hebt bij te leren.
- Hoe kan ik de balans in mijn leven verbeteren? Wanneer goede voornemens snel stranden, heeft dit vaak te maken met disbalans in iemands leven en stress. Teveel dingen die moeten en energie kosten en te weinig dingen die je wil en energie geven. Wat zijn bij jou de energievreters en de energiegevers? Hoe kun je de balans een klein beetje de goede richting op schuiven, waardoor je minder risico loopt op terugval in je oude gewoonten?
- Ben ik te streng voor mezelf na een uitglijder? Je hebt goede voornemens gemaakt, een dan gaat het een keer fout. Geeft niks, dit is heel normaal. Een gedragsverandering zonder af en toe een moment van terugval bestaat niet. Het gaat erom wat je daarna zegt tegen jezelf. Pak je jouw plan weer op en ga je weer verder, of denk je dat het nu toch allemaal verpest is en gooi je alles overboord? Wees niet te streng voor jezelf. Veranderen gaat niet in 1 keer.
Auteur: Ingrid Steenhuis
Interesse in opleiding en scholing over leefstijl, gedragsverandering en coaching?
- Post-HBO Registeropleiding LeefstijlCoach
- 6-daagse training Verpleegkundig Coach Gedrag en Leefstijl
- 3-daagse training aan de slag met leefstijl in de GGZ
- 2-daagse training Groepscoaching (GLI)
- 2-daagse training Evidence-based LeefstijlCoaching
- 2-daagse training LeefstijlCoaching bij kanker
- 1-daagse training Terugval en Verleiding ADAP
- 1-daagse training Terugval SMR
- 1-daagse laagdrempelig en visueel in gesprek over stoppen met roken
Zie ook onze tools:
- Ik ga ga het gewoon doen!
- Positieve Leefstijlverandering
- Terugval en verleiding
- Waaier Gedragsverandering
- Coachkaarten Positieve Leefstijlverandering
- Gesprekskaarten Stoppen met roken
Lees onze andere blogs