de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in cijfers

Dit is de derde blog in een serie over de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Eerder schreven we al over de succesfactoren van een GLI. Ook schreven we een blog met tips voor het begeleiden van een groep.

Sinds 2019 wordt de GLI vergoed vanuit de zorgverzekering. Het RIVM kwam met een rapport over 3 jaar Gecombineerde Leefstijl Interventies en zette wat cijfers op een rij.

De cijfers

  • Sinds 2019 hebben bijna 40.000 deelnemers meegedaan aan één van de vier erkende GLI’s (CooL, Slimmer, Beweegkuur, Samen Sportief in Beweging). Er is sprake van een sterke stijging in het aantal deelnemers.
  • De helft van de deelnemers volgt het CooL-programma (Coaching op Leefstijl), welke uitgevoerd wordt door de leefstijlcoach. In CooL is er veel aandacht voor het ontwikkelen van gezonde gewoonten. Het programma bestaat uit een combinatie van individuele en groepscoaching.
  • De meeste declaraties voor een GLI worden ingediend door zorggroepen. Dit zijn organisaties van vooral eerstelijns zorgverleners, die in een bepaalde regio de zorg voor mensen met een chronische ziekte organiseren en coördineren. De zorggroepen zetten programma’s op en sluiten contracten met de zorgverzekeraars. Als individuele leefstijlcoach kun je ingehuurd worden door een zorggroep. Je bent dan ‘onderaannemer’ en hoeft niet zelf met de zorgverzekeraar een contract te sluiten.
  • 197 leefstijlcoaches declareren zelfstandig bij de zorgverzekeraars, daarmee zijn zij de grootste groep, naast 138 fysiotherapeuten en 67 diëtisten.
  • Er is inmiddels 14,1 miljoen euro uitbetaald voor de GLI door de zorgverzekeraars.

Wie zijn nu eigenlijk de deelnemers aan een GLI?

70% is vrouw en de gemiddelde leeftijd is 51. GLI’s zijn toegankelijk voor deelnemers met een body mass index (BMI) van 30 of meer, of een BMI tussen de 25 en 30 waarbij sprake is van een extra reden zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten of diabetes. De gemiddelde BMI van deelnemers is bij aanvang 35,9. Opvallend is dat maar 10% valt in de categorie BMI 25-30 (overgewicht). Dat betekent dat de meeste deelnemers ernstig overgewicht hebben (BMI > 30).

Lijkt het jou leuk om als leefstijlcoach te werken in een Gecombineerde Leefstijl Interventie? Dan moet je een geaccrediteerde Post-HBO opleiding volgen om je te kunnen registreren als leefstijlcoach. Om je te kunnen registeren heb je daarnaast een HBO of WO vooropleiding nodig (geen specifieke richting). Neem een kijkje bij onze geaccrediteerde Post-HBO registeropleiding LeefstijlCoach

Bron

Oosterhoff M, Feenstra T, Wendel-Vos W, de Wit A. Drie jaar gecombineerde leefstijl interventie: Bijna 40.000 deelnemers bereikt. Bilthoven: RIVM. Juni 2022. https://www.rivm.nl/sites/default/files/2022-06/Halfjaarlijkse%20monitor%20van%20het%20GLI-programma_V7_TG.pdf

Gerelateerde artikelen