De rol van de leefstijlcoach bij kanker

Jose Breedveld

Leefstijl heeft een belangrijke rol bij zowel de preventie van kanker, als ook tijdens en na afloop van de behandeling van kanker. “Het wetenschappelijk bewijs dat leefstijl een grote rol speelt bij het wel of niet krijgen van kanker is sterker dan ooit”, aldus diëtist en onderzoeker José Breedveld-Peters. Als docent bij de nascholing “Leefstijlcoaching bij kanker” legt zij uit wat de rol is van de leefstijlcoach bij kanker.

Ongeveer 40% van alle gevallen van kanker kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Zo weten we nu dat overgewicht het risico op veel verschillende vormen van kanker verhoogt, net als een “Westers eetpatroon” en te weinig lichamelijke activiteit.

Preventieve maatregelen

Een groot aantal mensen in Nederland voldoet niet aan de aanbevelingen voor een gezonde leefstijl ter preventie van kanker. De leefstijlcoach heeft daardoor allereerst een belangrijke rol bij de preventie van kanker. Stoppen met roken is één van de belangrijkste preventieve maatregelen. Ook van alcoholgebruik, ongezonde voeding, onvoldoende beweging en overmatige blootstelling aan zonlicht is bewezen dat ze bijdragen aan het ontstaan van kanker.

Daarnaast weten veel mensen niet dat overgewicht ook bijdraagt aan een verhoogd risico op kanker.

Maar ook na kankerdiagnose is een gezonde leefstijl belangrijk. Kanker en de behandeling daarvan kan achteruitgang in conditie geven en kan uitkomsten van de behandeling negatief beïnvloeden. Het aanpakken van klachten met bijvoorbeeld de voedingsinname en het verbeteren van de fitheid vanaf de diagnose is steeds vaker onderdeel van de behandeling. Mensen willen er vaak ook alles aan doen om kansen op terugkeer van de ziekte te verminderen en staan open voor een positieve leefstijlverandering.

Wanneer leefstijlcoaches op de hoogte zijn van problemen waar mensen met een kankerdiagnose mee te maken kunnen krijgen, kunnen zij ervaringen beter begrijpen en problemen herkennen. Leefstijlcoaches kunnen daarbij onder andere een belangrijk rol spelen bij het verbeteren van de balans in het leven en omgaan met vermoeidheidsklachten. Indien de cliënt specialistische hulp nodig heeft, kan de leefstijlcoach dit herkennen en de cliënt doorverwijzen naar de desbetreffende behandelaars.

De groep mensen die behandeld is voor kanker groeit. Uit onderzoek komt meer informatie beschikbaar over de rol van voeding, beweging en leefstijl na afloop van de behandeling van kanker en hoe dit kan bijdragen aan het verminderen van klachten, een betere kwaliteit van leven en verminderd risico om opnieuw kanker te krijgen. Leefstijlcoaches kunnen begeleiding bieden aan deze groep en een belangrijke rol spelen bij het aanleren van een gezonde leefstijl na afloop van de behandeling om risico’s op terugkeer of het ontstaan van een nieuwe vorm van kanker te verminderen en om fysiek, emotioneel en sociaal welbevinden te verbeteren.

Nascholing

Kijk bij de 2-daagse nascholing “Leefstijlcoaching bij kanker” voor post-hbo leefstijlcoaches.

Gerelateerde artikelen