Leefstijl

Wat is eigenlijk een gezonde leefstijl? En hoe ver staan we daar in de praktijk nog van af? In deze module kijken we naar de BRAVO-gedragingen (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding en Omgaan met stress), maar ook naar life-balance en vitaliteit. Hoe is het om te leven in een omgeving die vooral ongezond gedrag stimuleert, en hoe verander je dat? Daarnaast gaan we in op het concept van positieve gezondheid en hoe een positieve leefstijlverandering hierin past.

Module Leefstijl

De module Leefstijl beslaat zes lesdagen van het opleidingsprogramma.

1. De BRAVO-gedragingen (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning) staan centraal. We kijken naar hun relatie met ziekte en gezondheid. Ook wordt het concept positieve gezondheid geïntroduceerd.

2 en 3. zijn lesdagen over voeding. Het gaat over macro- en micronutriënten, over antropometrische meetmethoden, cholesterol, bloedglucose en hormonale veranderingen. Ook leer je voedingspatronen analyseren en hierover te adviseren. Feiten en fabels over voeding en afvallen passeren de revue.

4. Stress, slapen en ontspanning komen aan bod gedurende anderhalve dag. Wanneer spreek je van stress-gerelateerde klachten en welke modellen zijn er over stress? Hoe zit het met de hartslag en bloeddruk? Wat is een gezond slaappatroon? Interventies op het gebied van stress, slapen en ontspanning komen aan bod, waaronder mindfulness. We kijken wat vitaliteit betekent en hoe je het kunt meten. Ten slotte besteden we aandacht aan de work life balance en timemanagement.

5. Een dag wordt besteed aan bewegen. Het gaat over methodes om bewegen te meten en het maken van een beweegplan.

6. Ook wordt een halve dag besteed aan stoppen met roken interventies.