Je hebt er vast iets over gelezen of gehoord. Of misschien heb jij zelf al wel intermittent fasting geprobeerd. Wat vond je ervan? Zouden we nu allemaal met intermittent fasting moeten beginnen?
Timing
Waar jarenlang in voedingsonderzoek de focus lag op “wat en hoeveel” eten om gezond te zijn en te blijven, is er nu een nieuw onderzoeksgebied bij gekomen. Onderzoekers willen graag weten wat het effect is van “wanneer” er gegeten wordt. Deze timing van eten wordt ook wel chrononutrition genoemd.
Verschillende vormen van vasten
Het populaire intermittent fasting valt onder chrononutrition. Daarbij wordt periodes waarin wel gegeten wordt (de zogenaamde eating windows) afgewisseld met periodes van vasten waarin niet of weinig gegeten wordt.
De bekendste vorm van vasten is vanuit religieuze overwegingen, namelijk de Ramadan. Het effect van deze vorm van vasten is het meest wetenschappelijk onderzocht. Tegelijkertijd is het niet vergelijkbaar met de vorm van intermittent fasting die vandaag de dag zo populair is. Want wie zou vasten valt af, is beschermd tegen ziekten en leeft langer. En dat alles door bijvoorbeeld 2 dagen in de week te vasten en 5 dagen “gewoon” te eten. Maar is dat ook zo?
Laten we eerst eens kijken naar de vormen van intermittent fasting die er zijn. Intermittent fasting is namelijk een paraplubegrip:
- Time restricted feeding (TRF). Bijvoorbeeld 16:8 betekent 16 uur vasten en een eating window van 8 uur.
- Periodiek vasten. Bijvoorbeeld 2 dagen in de week vasten (0-25% van de gebruikelijke energie-inname) en 5 dagen normaal eten.
- Alternate day fasting. Om de dag vasten (0-25% van de gebruikelijke energie-inname) en normaal eten.
- Fasting mimicking diet. Een aantal dagen vasten, een aantal keer per jaar.
Effect op gewichtsverlies
Afhankelijk van hoelang er gevast wordt, zal de vetverbranding in het lichaam en de productie van ketonen (een alternatieve brandstofbron), dominant worden. Met alle vormen van intermittent fasting kun je afvallen, omdat je minder energie binnenkrijgt dan je nodig hebt (negatieve energiebalans genoemd). Hoe groter het energietekort, hoe meer je kunt afvallen. Het effect van alternate day fasting op gewichtsverlies is bijvoorbeeld groter dan het effect van het fasting mimicking diet op gewichtsverlies.
Effect op gezondheid
Er zijn positieve effecten gevonden van intermittent fasting op: de insulinegevoeligheid, het bloedglucosegehalte, het cholesterolgehalte, het triglyceridengehalte en de bloeddruk. Maar deze effecten lijken vooralsnog het gevolg te zijn van gewichtsverlies. Of deze positieve effecten van intermittent fasting ook gevonden worden zonder gewichtsverlies, is nog niet duidelijk.
Aandachtspunten bij intermittent fasting
Intermittent fasting kan een manier zijn om af te vallen, maar deze methode voor gewichtsverlies is niet superieur. Het leidt niet tot betere resultaten dan de reguliere methode voor gewichtsverlies. Het wordt ook niet langer of beter volgehouden. Naast de regels rondom timing, wordt er niet veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het voedingspatroon. Mensen kunnen ook vergeten om te drinken tijdens het vasten. Het is waarschijnlijk niet voor iedereen geschikt (zoals bij specifiek medicijngebruik, kinderen, zwangerschap en vrouwen die borstvoeding geven). Ook is het nog niet duidelijk wat de langetermijneffecten zijn. Kortom, er moet nog meer onderzoek gedaan worden naar intermittent fasting om hier iets over te kunnen zeggen.
Conclusie
Intermittent fasting kan gevolgd worden voor degenen die dat willen, maar vooralsnog is er geen reden om nu allemaal met intermittent fasting te beginnen.
De feiten en fabels over voeding en voedingshypes komen uiteraard ook aan bod in onze LeefstijlCoach opleiding. Bekijk het opleidingsprogramma voor meer informatie.
Bron
Intermitterend vasten in wetenschap en praktijk | Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (ntvg.nl)