3 redenen waarom intenties niet altijd worden omgezet in gedrag

intenties

Intenties en gedrag

Je kent het wel, je had na de vakantie nog zo de intentie om 3 keer in de week te gaan hardlopen, maar toch is het er niet van gekomen. Of je had je echt voorgenomen om je belastingaangifte dit jaar ruim op tijd in te vullen, en toch… zit je nu weer het laatste weekend alles met een rood hoofd bij elkaar te zoeken. Of je zou vanaf nu gezonder te eten en niet meer zoveel te snoepen, en toch…. snoep je lekker door.

Sommige intenties worden nooit omgezet in gedrag. Iemand had een (gezond) plan, maar bij nader inzien is het (ongezonde) alternatief toch aantrekkelijker. Of de benodigde voorbereidingen worden niet getroffen, zoals de boodschappen in huis halen om een gezonde maaltijd te kunnen koken of het aanschaffen van sportschoenen om een rondje te kunnen hardlopen.

Andere intenties worden slechts kortstondig omgezet in gedrag. Daarna worden ze weer vergeten, in de ijskast gezet omdat andere dingen toch belangrijker lijken te zijn of onmogelijk gemaakt door allerlei negatieve gedachten. Er zijn talrijke redenen waarom intenties uiteindelijk niet worden omgezet in gedrag en niet leiden tot de gewenste verandering.

3 redenen

  1. De intentie gaat over iets wat bijdraagt aan een doel dat verder weg ligt. Als je vandaag gezond eet en dit een tijd lang blijft doen, bereik je bijvoorbeeld over een half jaar je streefgewicht. Terwijl dat lekkere taartje instant bevrediging geeft. Korte termijn bevrediging wint het vaak van lange termijn doelen.
  2. Er was wel een intentie, maar geen bijbehorend plan, of een plan van slechte kwaliteit. Met alleen een intentie kom je er niet, en op wilskracht alleen ook niet. Een goed plan is nodig hoe en wat iemand gaat doen om die intentie om te zetten in gedrag. Liefst ook nog een copingplan: wat als het moeilijk wordt? En een terugvalplan: wat te doen bij/na een uitglijder?
  3. De omgeving werkt niet echt mee. Dit gaat zowel over de fysieke als de sociale omgeving. Iemand die wil gezond wil eten of wil afvallen wordt overal geconfronteerd met ongezond, energiedicht eten in grote porties tegen relatief lage kosten. De sociale omgeving heeft ook lang niet altijd zin in een verandering. ‘Waarom ga je plotseling gezond doen? Doe niet zo ongezellig’. Het confronteert hen met hun eigen onvermogen, of het past simpelweg niet bij de heersende sociale norm (alcohol drinken hoort erbij bijvoorbeeld). Bij een leefstijlverandering is het dan ook goed om te kijken wie de supporters zijn die steun kunnen geven, en wie de saboteurs zijn waarmee je rekening moet houden.

LeefstijlCoach worden?

Er zijn natuurlijk nog meer redenen waarom intenties niet altijd worden omgezet in gedrag, en er zijn manieren om mensen hierbij te helpen. Heb je een HBO of WO opleiding, interesse in leefstijl én wil je mensen begeleiden het veranderen van leefstijlgedrag? Kijk dan eens bij het opleidingsprogramma van de BLCN geaccrediteerde Post HBO opleiding tot leefstijlcoach.

Gerelateerde artikelen