De luie coach is het meest effectief

opleiding leefstijlcoach

Bij de uitdrukking ‘luie coach’ denk je misschien aan een gesprekspartner die comfortabel achterover hangt in z’n stoel, z’n benen onverschillig op tafel gooit en ongegeneerd gaapt. Niet echt het plaatje dat past bij effectieve coaching. Toch vertel ik studenten van de LeefstijlCoach Academy dat ‘lui zijn’ de ultieme manier is om een coachee in beweging te krijgen.

Verantwoordelijk

Wat houdt dat in, ‘lui zijn’? Om te beginnen dat je er als coach voor kiest om de coachee zélf verantwoordelijk te maken voor z’n eigen groeiproces. Dus… Nee, je hoeft niemand te redden. En… Nee, probeer jouw gewenste resultaat niet door te drukken. En… Nee, geef vooral geen ongevraagd advies! Want die neiging zie ik niet alleen bij veel beginnende coaches, maar ook bij zeer ervaren hulpverleners. Het is de valkuil van de deskundigheid.

Deskundigheid

Natuurlijk, misschien weet jij nét iets meer, heb je de meeste ervaring met een onderwerp of ben je net iets deskundiger dan je coachee. Maar besef dat coaching iets heel anders is dan voorlichting geven of adviseren. Vóórzeggen gaat misschien sneller en is soms goed voor je ego, maar je coachee leert er niks van. Je doel is juist om je coachee oplossingen te laten vinden die bij hém passen. En hij is toch echt méér deskundig over zíjn leven, dan jij!

Innerlijke drijfveren

Ook wil je dat je coachee er zélf voor kiest om z’n gedrag te veranderen. Voor langdurige gedragsverandering is namelijk ‘intrinsieke motivatie’ nodig. Let op: intrinsieke motivatie betekent dat de motivatie al ín je coachee zit. Het gaat dus om innerlijke drijfveren, die jij er als coach níet actief in kunt stoppen. Je kunt je coachee wél helpen om deze drijfveren te ontdekken en te onderzoeken. En precies dat doe je met behulp van die ’luie’ manier van coachen.

Lui zijn

Hoe ziet dat er uit? Als luie coach laat je de coachee het werk doen. Je weerstaat het appèl dat hij soms op je doet voor oplossingen en neemt vooral geen apen op je schouders. (Vraag dus niet ‘waar kan ik je mee helpen?’, maar ‘waar wil je vandaag aan werken?’) Je weet dat ‘aansluiten’ het toverwoord is en verplaatst je daarom continue in de beleving van de coachee. Je weet als geen ander nieuwsgierige, open vragen te stellen en verstaat de kunst van het luisteren. De focus van het gesprek ligt immers bij de coachee. Je blijft rustig en geduldig en maakt gebruik van de kracht van stiltes. Door te reflecteren en confronteren op wat de coachee inbrengt, breng je hem bij z’n eigen gevoelens/gedachten en vergroot je z’n leereffect. Kortom: Je doet weinig en daardoor juist heel erg veel!

Foto: Studenten LeefstijlCoach Academy oefenen coachgesprekken

Overweeg je ook om LeefstijlCoach te worden? Plan een vrijblijvend telefonisch intake-gesprek.

Gerelateerde artikelen