In de spotlight:

Ingrid Witlox

personIngrid Witlox
work_outlineLeefstijlCoach

Ingrid Witlox uit Udenhout heeft haar opleiding aan de LeefstijlCoach Academy gevolgd in Den-Bosch. Zij was een van de eerste Brabantse leefstijlcoaches die afgestudeerd zijn aan deze geaccrediteerde post-hbo-opleiding en is inmiddels volop aan de slag.

Gezonde leefstijl is ook genieten

Dat Ingrid Witlox een geboren Brabantse is blijkt wel uit haar tongval en haar uitspraak: “Ik houd heel erg van het bourgondische leven.” Woorden die enigszins wringen met haar nieuwe beroep als leefstijlcoach. “En daar moet ik continu bewust van zijn en keuzes in maken,” vult ze schoorvoetend aan.

De goedlachse leefstijlcoach is opgegroeid in Vught. Ze verhuisde voor studie en werk naar Utrecht, maar inmiddels is ze weer terug op het Brabantse nest in Udenhout onder de rook van Tilburg, waar ze onder meer haar werkgebied heeft. Haar praktijk, I.N.K. Leefstijlcoaching, richt zich niet op afvallen als hoofddoelstelling. “Ik ben voorstander van de holistische benadering en de ideeën achter ‘positieve gezondheid’ van Machteld Huber. De nadruk op alleen voeding en afvallen vind ik een bijna klinische benadering.

Goed voor jezelf zorgen is de basis. Ik wil de vooroordelen ten aanzien van een gezonde leefstijl wegnemen. Een gezonde leefstijl draait ook om genieten.”

Cool en BRAVO

Als afgestudeerd leefstijlcoach aan de LeefstijlCoach Academy mag ze programma’s uitvoeren die door de zorgverzekeraar worden vergoed. Sinds januari 2019 maken drie programma’s deel uit van het basispakket. Een daarvan is Cool, coachen op leefstijl.

Het programma is voor mensen met overgewicht in combinatie met een verhoogd risico op diabetes en/of hartklachten of voor mensen met ernstig overgewicht, dus met een BMI van meer dan 30.

De leefstijlcoach gaat vervolgens met een groep van pak hem beet zeven tot twaalf personen twee jaar lang werken aan gedragsverandering naar een nieuwe en gezonde leefstijl. “Ik ga in de regio’s van Oosterhout, Tilburg en Eindhoven het Cool-programma verzorgen,” verduidelijkt ze. Het werkgebied van een leefstijlcoach spitst zich toe op de zogenaamde BRAVO-gebieden (bewegen, roken, alcohol, voeding en ontspanning). Witlox voegt daar graag de S van schermgedrag aan toe, hoewel je schermgedrag ook net als slaap zou kunnen scharen onder ontspanning.

Voelsprieten in de provincie

Voor een sportschoolketen gaat ze mogelijk leefstijlcoaching verzorgen, wat voor hun een mooie aanvulling zou zijn op het palet aan beweegactiviteiten. Deze Sport & Slank Studio heeft een kleine twintig vestigingen in met name West-Brabant en staat bekend om de Milon Cirkel, een werkwijze waarbij de klant een vast stramien van zes toestellen afwerkt en een totale workout heeft in 35 minuten.

Naast deze opdrachten is Ingrid Witlox als een van de deskundigen door de gemeente Tilburg gevraagd om mee te denken over preventie en betere gezondheid voor haar bewoners. “Een van de pijlers van beleid van de gemeente is ‘gelukkig en gezond Tilburg’. Ik ben als leefstijlcoach benaderd om mee te denken en een bijdrage te leveren aan het visiedocument,” zegt ze. Ook BrabantStad, een samenwerking tussen de provincie Noord-Brabant en de vijf grote steden in Brabant, denkt na over een beter leefklimaat. “Zij hebben ‘positieve gezondheid’ op de agenda staan,” weet Ingrid Witlox. “Het beleid op dit gebied is nog te prematuur om daadwerkelijk een bijdrage te kunnen leveren, maar zodra ze zover zijn wil ik mijn visie en deskundigheid ter beschikking stellen.”

Foto en tekst: Dick Leseman

personIngrid Witlox
work_outlineLeefstijlCoach
Overige spotlights:

Overige spotlights: